Home >
 • 2011-10-13

  Lettertype voor dyslectici

  Het lettertype Dyslexie is een lettertype, dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dyslexie. Christian Boer is grafisch ontwerper én zelf dyslectisch. Hij won met het ontwerp de Smart Future Minds Awards.

   

  lettertype dyslectici

  Het lettertype Dyslexie is een lettertype, dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dyslexie. Christian Boer is grafisch ontwerper én zelf dyslectisch. Hij won met het ontwerp de Smart Future Minds Awards. Aan de universiteit van Twente is onderzoek gedaan waaruit is gebleken, dat studenten met dyslexie met het lettertype Dyslexie minder leesfouten maken dan met een standaard letter.
  Dyslectici spiegelen, draaien en verwisselen de letter vaak met elkaar. Lettergrootte , lettertype en achtergrondkleur zijn van invloed op het leesgemak. Het lettertype Dyslexie is zo ontworpen dat dyslectici minder fouten maken.
  Om te zorgen dat de letters minder op elkaar lijken, werkte Christian Boer aan de ‘stokken en ‘staarten'. Zo lijkt de ‘h' met een langer stokje minder op de ‘n' en de ‘c' met een grotere opening minder op de ‘e'. Ook werd door opvallendere hoofdletters en punten makkelijker te herkennen waar een zin begint en ophoudt. De beweeglijkheid van letters pakte hij aan door de zwaartekracht toe te passen op het alfabet. ‘Draaien en verwisselen kun je tegengaan door een contragewicht aan de letters te plakken', zegt hij.‘Tegen het draaien maakte ik de onderkant zwaarder en ik paste de vorm zo aan dat spiegelen moeilijk wordt.'
  Voor scholen zijn uitgebreide lettersets verkrijgbaar. Voor particulieren is een speciale thuisversie beschikbaar gemaakt (zie: www. lexima.nl). Het lettertype kan worden geïnstalleerd in de tekstverwerker én de internetbrowser, zodat ook teksten op internet in het font gelezen kunnen worden. Op de site www. studiostudio.nl staan ook verschillende tips voor het dyslexie vriendelijk opmaken van documenten.
  Zie: youtube www.youtube.com/watch?v=VLtYFcHx7ec


  terug naar overzicht >